Se incarca ...

Studenții Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, coordonați de Arh. Dorin Ștefan, se implică în proiectul de extindere a zonei expoziționale Ion Țiriac din Otopeni

— dec 05, 2023

Un grup de 20 de studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București participă la concursul de proiecte care vizează extinderea zonei expoziționale Ion Țiriac, din Otopeni. Competiția se desfășoară sub coordonarea arhitectului Dorin Ștefan, laureat al Premiului Repere pentru viitor, acordat de Uniunea Arhitecţilor din România, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, ediția 2023.

Concursul de proiecte intitulat "dorinSTEFAN versus 20 de studenți" se va axa pe realizarea a două lucrări fundamentale, oferind studenților din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism, o provocare complexă și captivantă având ca obiectiv final întregirea complexului expozițional Ion Țiriac din Otopeni.

Mă bucură implicarea studenților arhitecți în proiectul de extindere a complexului expozițional de la Otopeni și salut modul prin care tânăra generație vine să își pună amprenta asupra unui spațiu dedicat istoriei auto și în curând și celei sportive, integrând în viitor un pavilion dedicat tenisului și rachetelor de tenis. Pentru mine este o mare satisfacție faptul că tinerii care studiază Arhitectura au găsit inspirație în spațiul expozițional a cărui bază am pus-o în urmă cu un deceniu. Am încredere că ideile inovatoare și suflul nou, pe care viitorii tineri arhitecți le vor aduce, vor transforma proiectul final într-unul apreciat la scară largă de publicul nostru de toate vârstele”, a declarat dl. Ion Țiriac.

Prima temă a proiectului vizează reamenajarea și extinderea holului de primire-intrare la Țiriac Collection. Participanții au primit provocarea să realizeze și să propună un concept inovator pentru reamenajarea și extinderea spațiului de receptie, esențial pentru galeria care adăpostește curent peste 170 de automobile de colecție, și care urmează să fie extins pentru a găzdui peste 250 de unități. În elaborarea lucrărilor, studenții vor avea în vedere ca proiectul propus să permită desfășurarea activităților de recepție, să integreze un lobby, zone de întâlnire și așteptare, achiziție de suvenire, oferind totodată posibilitatea expunerii unei mașini de colecție în acest perimetru.

Cel de-a doua lucrare a proiectului constă în proiectarea unui pavilion pentru expunerea colecției de rachete de tenis alcătuită din aproximativ 1.100 de exemplare istorice. Participanții sunt încurajați să creeze un spațiu atractiv, estetic și funcțional, care să pună în valoare colecția de tenis, într-un mod inedit.

Am deplină încredere că tânăra generație de arhitecți va putea să aducă plus valoare privind modul de a organiza spațiul expozițional Ion Țiriac, din Otopeni. Suntem pregătiți pentru această provocare și sper ca proiectele pe care le vor realiza studenții care participă la acest concurs să se ridice la nivelul pe care îl vedem deja aici. Pavilionul colecțiilor este în extindere, ca urmare tot universul se va amplifica, și ne bucurăm că putem contribui și noi în acest sens”, a declarat Arh. Dorin Ștefan.

În ambele cazuri, se așteaptă ca proiectele să integreze atât aspectele legate de organizarea spațiului interior, cât și detalii exterioare, oferind soluții creative, inovatoare și funcționale.

Studenții care participă la acest concurs au termen data de 15 decembrie 2023 pentru a își definitiva propunerile individuale aferente extinderii zonei expoziționale Ion Țiriac, din Otopeni. Prezentarea proiectelor se va face în format digital, iar în ziua jurizării fiecare participant își va susține lucrarea în fața juriului.

Juriul, format din câte un reprezentant al Grupului Țiriac, Uniunii Arhitecților din România, Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", alături de Arh. Mihai Popescu și Arh. Mario Kuibuș, va evalua proiectele prezentate, iar premiile în valoare totală de 12.000 de euro, vor fi acordate studenților câștigători, astfel: 6.000 de euro pentru locul I, 4.000 de euro pentru locul II și 2.000 de euro pentru locul III.

Selecția celor 20 de studenți din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", care participă la concursul de idei pentru întregirea complexului expozițional Ion Țiriac din Otopeni, a fost realizată pe baza portofoliilor acestora de către Arh. Dorin Ștefan, coordonatorul proiectului.

Termenul limită de predare a proiectelor este stabilit pentru 15 decembrie 2023, dată la care va avea loc jurizarea și desemnarea lucrărilor câștigătoare.

Împreună cu Uniunea Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, Fundația Țiriac creează astfel o platformă de excelență pentru viitorii arhitecți, punând la dispoziția acestora o oportunitate valoroasă pentru un debut profesional de excepție.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Tiriac Collection APP

Viziteaza Tiriac Collection oricand si oriunde! 

O experienta virtuala de 360º prin intermediul aplicatiei mobile.

Download App Download App
 

Vizitati-ne

Calea Bucurestilor 289. Otopeni. Ilfov
Indrumari catre locatie

 

Ore de deschidere

Lun. Mar. Mie. Joi. Inchis
Vin. Sam. Dum. 10:00 - 19:00